Szlovák borutak

Borutak Szlovákiában

A szlovák borok a 2013-ban Pozsonyban megrendezett rangos Concours Mondial de Bruxelles versenyen 60 érmet szereztek, ebből 3 bor elnyerte a legjobb, a GRAND GOLD minősítést. Ennek köszönhetően Szlovákia az országok rangsorában a nagyszerű hatodik helyet foglalta el. Minden ínyencnek el kell jönnie Szlovákiába, és meg kell ismernie az egyedülálló borokat. Szlovákiában hat borvidék és nyolc borút található. A borutakat bejárva megismerheti a díjnyertes szlovák borokat – a könnyű fehér boroktól, a rozé és vörös borokon át egészen a tokaji borvidékről származó különleges édes borokig.

Kelet-szlovákiai borvidék

A kelet-szlovákiai borvidék a Vihorlát és a Kelet-Szlovákiai-alföld alacsony dombvidékén terül el. Négy körzetből és 89 községből áll.

Ezekben a körzetekben termelik a Burgundi fehér (Burgundské biele), a Chardonnay és a Burgundi kék (Burgundské modré) borokat. Elterjedtek a világos borok is, mint a Müller Thurgau, az Olaszrizling illetve a "Frankovka" (kékfrankos) vörös fajtái. Ezeken kívül még további borfajtákat is termesztenek: Sauvignon, Zöld Veltelíni (Veltlínske zelené), Vörös Tramín (Tramín červený), Cabernet Sauvignon és a Szentlőrinci (Svätovavrinecké).

Kapcsolat

Tőketerebesi CA Turista Városi Információs Központ
Tőketerebesi CA Turista Városi Információs Központ (Mestské informačné centrum pri CA Turista Trebišov)
Mestské informačné centrum pri CA Turista Trebišov
M. R. Štefánika 1632

7501 Trebišov

Tel.: +421 56/672 32 77

Email: ca.turista@slovanet.sk

Web:  http://www.trebisov.sk


Közép-szlovákiai borvidék

Közép-Szlovákia déli részén fekszik a közép-szlovákiai borvidék. Hét szőlőtermelő körzetből és 107 községből áll.

Az alapvető fehér fajták: Müller Thurgau, Burgundi fehér (Burgundské biele), Olaszrizling (Rizling vlašský), Rajnai rizling (Rizling rýnsky), Chardonnay, Zöld Veltelíni (Veltlínske zelené), kevésbé a Vörös Tramín (Tramín červený) és a Leányka (Dievčie hrozno). A vörös borokat ebben a körzetben a Kékfrankosból (Frankovka modrá) és a Szentlőrinci (Svätovavrinecké) szőlőfajtából készítik.

Ennek a területnek a különlegességei közé tartoznak a szőlőhegyi hajlokokStará Hora térségében Sebechleby mellett. Itt több mint száz szőlőhegyi hajlok található a 18. és 19. századból, amelyek a népi építőművészet műemlékeiközé tartoznak.

Kapcsolat

Rimaszombati Turisztikai-információs Központ
Rimaszombati Turisztikai-információs Központ (Turistické informačné centrum Rimavská Sobota)
Turistické informačné centrum Rimavská Sobota
Hlavné námestie 2

979 01 Rimavská Sobota

Tel.: +421 (0) 47/562 36 45, +421 (0)918 379 163

Email: tic@rimavskasobota.sk

Web:  http://www.rimavskasobota.sk


Dél-szlovákiai borvidék

Helymeghatározás: Nitriansky kraj, okres Komárno, Komárno

GPS: N47°45'43'' E18°7'24''

A dél-szlovákiai borvidék a Duna (Dunaj) és a Garam (Hron) folyók síkságán terül el 140 méter tengerszint feletti átlagos magasságban.

A dél-szlovákiai borvidéket  8 szőlőtermelő körzet és 114 község alkotja.

A termesztett fajták közé tartoznak:Olaszrizling (Rizling vlašský), Rajnai rizling(Rizling rýnsky), Burgundi fehér (Burgundské biele), Chardonnay, a kék szőlőkből a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos (Frankovka modrá). Ezeken kívül Dél-Szlovákiában sikerrel termeszthetők még a Zöld Veltelíni (Veltlínske zelené),  a Zöldszilváni  (Silvánske zelené) és a Szentlőrinci (Svätovavrinecké) kék fajta.


Kiskárpáti borút

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, okres Pezinok, Pezinok

GPS: N48°17'12'' E17°16'15''

A Kis-Kárpátok alján, Szlovákia nyugati részén falukból és városokból álló övezet húzódik, amely a „borászati“ jelzőt kapta. Ezek képezik a kiskárpáti borvidéket, melynek területe és jelentősége a legnagyobb Szlovákiában.

 A kiskárpáti borút a régi koronázóvárosokon Pozsony (Bratislava), Szentgyörgy (Svätý Jur), Bazin (Pezinok), Modor (Modra) át a környező kiskárpáti falvak útvonalat követi és Nagyszombaton (Trnava) ér véget.

A kultúr-történelmi emlékek mellett a látogatók érdeklődését felkeltik az egyes falvakban a népi kultúra sajátosságai, ezért szívesen ülnek be a borospincékbe és sült libacomb, esetleg egy pohár bor mellett hallgatják a népdalokat.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felső Diósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken féher szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

Müller-Thurgau, Silvánske zelené, Dievčie hrozno, Chardonnay és a Portugalské modré kiegészítik az itt termelt borfajták skáláját.

Kapcsolat

Bazini Városi Információs Központ
Bazini Városi Információs Központ (Mestské informačné centrum Pezinok)
Mestské informačné centrum Pezinok
Holubyho 42

90201 Pezinok

Tel.: +421 (0)33/640 69 89

Email: micpezinok@gmail.com

Web:  http://www.pezinok.sk


Kiskárpáti szüret

Szeptember második felére esnek a hagyományos szüreti ünnepségek, melyek közül híresek a pozsonyi-racsai, pezinoki és a modori szüreti ünnepségek. Ezzel elsősorban az itteni borászok, szőlészek munkáját dicsérik, valamint azokat a termékeket, melyeket előállítanak – a szőlőt és a bort.

Az itteni mulatságok légköre évről évre több látogatót vonz. Míg a múltban az ünnepségek helyszínei váltogatták egymást, ezek jelenleg csak szeptemberben vannak, ám mégis a látogatók tízezreit csábítják ide.

Az újbor ún. karcos szerelmesei is kiélhetik vágyaikat, megtálálhatják itt a különféle húsipari, valamint édes készítményeket, melyek mámorítóan illatoznak, de azok is jól járnak, akik iparcikkeket szeretnének vásárolni, vagy szeretik a népi folklórt, a sokféle muzsikát, vagy egyszerűen csak szórakozni szeretnének. Az ünnepség kicsúcsosodása az allegorikus felvonulás, melynek keretében az egyes szőlőtermelő községek, a legjobb szőlészek bemutatják termékeiket, ami csak szemnek szájnak ingere lehet. Kísérő jelenségei a vidám, mulatságos versenyek, klasszikus körhinták, illetve a tűzijáték.


Kapcsolat

Bazini Városi Információs Központ
Bazini Városi Információs Központ (Mestské informačné centrum Pezinok)
Mestské informačné centrum Pezinok
Holubyho 42

90201 Pezinok

Tel.: +421 (0)33/640 69 89

Email: micpezinok@gmail.com

Web:  http://www.pezinok.sk


Tokaji borút

Helymeghatározás: Košický kraj, okres Trebišov, Čerhov

GPS: N48°27'43'' E21°38'28''

A tokaji borról joggal azt tartják, hogy a „borok királya és a királyok bora“, ugyanis a múltban nem hiányozhatott egyetlen európai uralkodó asztaláról sem. A szlovákiai tokaji borvidék kapuja Tőketerebes (Trebišov) városa.

Napjainkban a kis- és nagytoronyai központtal rendelkező Tokaji borút tíz borfajtával várja a látogatókat (a legismertebbek közé tartozik a háromputtonyostól hatputtonyosig rendelkezésre álló Tokaji aszú/Tokajský výber), amely számos díjat nyert Szlovákia határain kívül is.

A borút érdekessége a vulkanikus eredetű, ún. tufakőzetbe vájt középkori tokaji borpincék. A borpincék a török elleni küzdelem idejéből származnak, és bizonyos mértékig a portyázó rablóhadak elleni védelem biztosítására is szolgáltak. A pincék egy része 8 – 16 méter mélységig lett kivájva. A leglátogatottabbak közé a kis- és nagytoronyai, valamint a szőlőskei borpincék tartoznak, ahol az érdeklődők minőségi borok mellé a helyi konyha különlegességeit is megkóstolhatják.

A tokaji borvidék elsősorban a királyi nedű megszületésének helyszíne, amely egyúttal számos felfedezetlen kincset rejt. A Tokaji borút mentén fekvő valamennyi település gazdag múlttal rendelkezik, amely hozzájárult mai jellegük kialakításához. A múlt titkait napjainkban értékes kulturális-történelmi műemlékek tárják fel előttünk – Borsi községben található II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, illetve a fontos régészeti lelőhelyként számon tartott Zemplén községben a Vármegyeház épülete. A borút mentén fekvő községek számos kistemploma ma a nemzeti műemlékek listáján szerepel. 

Kapcsolat

Tokajská turistická informačná kancelária
Dlhá 230

076 81 Čerhov

Tel.: +421 (0)905 212 421, +421 (0)915 999 009

Email: tic@tvc.sk

Web:  www.tvc.sk

Forrás: Vydavateľstvo Dajama

H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu