Élményígéret

Élményígéret

Víz – Hang – Mozgás, az alkotás szabadsága

A Duna-mente térségben - természeti adottságának köszönhetően - találkozik a víz, a hang és a mozgás szabadsága és öröme. A Duna, az Öreg tó, a sziklás területek, a helyek közelsége lehetőséget kínálnak, hogy hang- és képi technikával kiegészítve egy koncert még nagyobb élményt nyújtson mind látványban, mind hangzásban egyaránt.

Itt a mozgás számos fajtája kipróbálható, akár a lovak szerelmesei, a túrázni vágyók sokasága, a vizisportok kedvelői, a kocogni, bicilkizni vágyók, vagy a parkban megpihenők is megtalálják a számukra legjobb elfoglaltságot. Gyönyörködve a táj szépségében tudnak feltöltődni, alkotni.


Érdekességek Szlovákiából

A világ legmagasabb fából készült gótikus oltárát Lőcsén (Levoča), a Szent Jakab templomban csodálhatjuk meg. 18,6 m magas, megalkotója a lőcsei Pál mester. Hársfából faragta ki a 16. század elején és 10 éven keresztül készítette.

A Körmöcbányai Pénzverde (Mincovňa Kremnica) legrégebbi üzem, ami folyamatosan  működik. 1328 óta vernek itt pénzérméket és pl. a szlovák euroérméket is itt fogják gyártani.

A Prímás-palotában kiállított pozsonyi gobelinek a világ legkomplexebb gobelin sorozata, amelyet az angol királyi manufaktúrában készítettek Mortlake-ben (London része). A 17. századból származó sorozat 6 darabból áll. Hero papnő és Leander nevű ifjú tragikus szerelmi történetét ábrázolja.

A legmagasabb cseppkőoszlop a Buzgó barlangban (Krásnohorská jaskyňa) rejtőzik az Óriások termében (Sieň obrov). „A rozsnyói barlangászok cseppkövének“ nevezik és 32,6 m magas. A Guiness-rekordok könyvébe is megtaláljuk.

Az első technikai jellegű főiskola az egész világon a  Banská Akadémia volt, amelyet 1762-ben Mária Terézia alapított. Selmecbányán (Banská Štiavnica) található és a bányászati tudományok és technika fejlődésének központja volt Európában.

Az első lóvasút épülete Magyarországon Pozsonyból Szentgyörgybe (Svätý Jur) vezetett az egyik legrégebbi állomásépület az egész világon.

A tátrai zerge a zergék egészen egyedüálló faja, mivel a jégkorszak vége után teljesen elszigetelten fejlődött több ezer éven keresztül. Ezért különbözik a hasonló, Alpokban és Appeninekben megtalálható zergéktől és ez a típus sehol máshol nem található meg. Mivel manapság alig több, mint 1000 példány él belőle, ezért szigorúan védett.

Forrás: Asseco Slovakia

H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu