Látogatóközpontok

Látogatóközpontok

Brigetio Öröksége Látogatóközpont (Komárom) 

A városi új múzeum létrehozásának célja egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, továbbá egy a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása. Célja még, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözhessen. Szintén a Látogatóközpont ad majd otthont az ELTE régészeti gyakorlati képzésének is, így Komárom jogosult lesz az "Egyetemi város" cím használatára.

Tervezett nyitás: 2023.


Gerecse Kapuja Látogatóközpont ( Tatabánya)

2018 augusztusában nyílt meg a Gerecse Kapuja látogatóközpont a tatabányai Kő-hegyen, a Turul madár szobor közelében. A népszerű kirándulóhelynél a kiállítótérként, étteremként, via ferrata kölcsönzőként és szaküzletként funkcionáló turisztikai infrastrukturális épület várja a látogatókat. 

A központ és a szobor közti területen játszótér, egy szabadtéri kondi park, pihenőpadok, asztalok várják a kirándulókat. Három tanösvényt alakítottak ki a környéken, a látogatóközpont és a szobor között futó, 7 állomásos Turul-tanösvény a nemzeti millenniumi emlékművek történetét mutatja be, a Szelim-lyukhoz vezető út mentén lévő régi geológiai tanösvény felújítva, kicsinosítva mesél a régió kőzettanáról, míg a Ranzinger Vince tanösvény a Csúcs-hegyen álló, egykori aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezető út mentén nyújt információt a Gerecse növény- és állatvilágáról.

További információ: Gerecse Kapuja Látogatóközpont


Gerecse Natúrpark Látogatóközpont (Péliföldszentkereszt)

Péliföldszentkereszt gyönyörű zarándokhelyén 2019. decemberében átadták a térség egyik legjelentősebb ökoturisztikai létesítményét, a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot. Az interaktív bemutatóközpont a helyi és térségi jelentőségű örökségünkre és annak védelmére, a Natúrpark egészére irányítja a figyelmet. A 370 négyzetméteres létesítményben a Gerecse szépségeit, értékeit mutatják be, kiállítóteret, előadóteret, interaktív foglalkoztatót és ajándékboltot is kialakítottak. Az Országos Kéktúra, valamint a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúrák is itt haladnak át.

További információ: Gerecse Natúrpark Látogatóközpont


Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont (Lábatlan)

A Lábatlan településén található Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont 2020 őszén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Egyedülálló kiállítások célja, hogy izgalmas környezetben, érdekesen mutassa be természeti értékeinket, és felhívja a figyelmet a globális klimatikus változások negatív hatásaira. Az ember ökológiai lábnyoma egyre nagyobb, és ez ellen csak tudatos életmódváltással és kellő odafigyeléssel lehet tenni. A látogatóközpontban az interaktív kiállításoknak és programoknak köszönhetően iskolai csoportok, családok, és idősebb korosztály egyaránt jól érezheti magát. A látogatók négy tematikus szobán keresztül fedezhetik fel színes, modern közegben az állandó kiállítást. Az Ökológiai, Duna, Erdő Barlang teremben interaktív elemek szemléltetése segíti mindezt.

További információ: Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont

H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu