Hang

Hang

A természet hanjga

Parkerdők

Turuli Parkerdő

A Tatabánya fölé magasodó Turul Parkerdő emlékmű, valamint az emlékmű népszerűsége és kihasználtsága a legnagyobb parkerdeink közül. A közelmúltban történt fejlesztések által még több turista érkezik ide. A parkerdő látványosságai között szerepel az egykori bányászati akna felvonójából kialakított 30 méter magas Ranzinger Vince kilátó. A kilátóból csodás látvány tárul, mind a közeli, mind a távolabbi településekre. Egy-egy túra alkalmával érdemes megtekinteni hazánk egyik legismertebb barlangját, a Szelim Barlangot is, mely több kulturális rendezvény helyszínéül is szolgált az elmúlt években.


Várgesztesi Parkerdő

Várgesztes Komárom-Esztergom megyében található, Tatabányától 18 km-re a Vértes szívében.

A településről turistajelzés segítségével juthatunk el a Várgesztesi várig, mely csodálatos panorámát nyújt a maga 377 m-es tengerszint feletti magasságáról. A vár alatt elterülő tisztás lehetőséget nyújt közösségi rendezvények, sportesemények lebonyolítására, mint például a néhány éve visszatérő rendezvény, a Várgesztesi Lovagi Játékok. Az esőbeállók, tűzrakó helyek és közjóléti berendezések minden látogatónak rendelkezésre állnak.

A jó megközelíthetőség, a fenséges kilátás és a kiépített parkerdei környezet nagyon népszerű a turisták körében.


Majki Parkerdő

Majk Komárom-Esztergom megyében Oroszlány és Tatabánya között fekszik, Tatabányától 16 km-re.

A majki parkerdő három elkülönülő területen fekszik: a Kamalduli Remeteség környéki részén, a Madár-hegyen és a csákvári út melletti erdőben. A legjobban kialakított és közjóléti berendezésekkel átszőtt terület a majki tó körül látható, ezért a legnagyobb turistaszámmal ez a környék büszkélkedhet. A Vértesi Erdő Zrt. a Celli Szűz Mária Kápolnát felújította, ami szintén növeli a hely varázslatát.

A parkerdő szerencsés elhelyezkedése miatt, a nagy átmenő forgalom is hozzájárul ahhoz, hogy kedvelt kiránduló hely legyen ez a terület. A tó mellett jelenleg egy új befogadó épület, étterem és panzió, valamint egy fa játszótér épül, ami hamarosan átadásra kerül.

A Majki parkerdő három elkülönülő területen fekszik: az apátság mellett lévő részen, a Madár-hegyen és a Csákvári út mellett kialakított parkerdőben.


Móri Parkerdő

Mór Fejér-megyében, Székesfehérvár és Tatabánya között félúton fekszik. Közvetlen szomszédságában terül el a Vértes, ahol a parkerdő kialakításra került.

A település határáról kisétálva érkezhetünk el a Vajal nevű ponthoz, ami tengerszint felett 226 m. Itt találhatóak a turistautakról és a Vértesről szóló tájékoztató táblák. Piros és kék útvonalon juthatunk el Csókakőig, Pusztavámig, vagy akár a 41,9 km-re fekvő Szár településig is. A túra során a panoráma mellett esőbeállókba húzódhatunk be, tájékoztató táblákról informálódhatunk, tűzrakó helyeknél pihenhetünk meg. A különleges útszakaszon végighaladva érzékelhetjük a mikroklíma változást a völgyből egészen a hegygerincre felkapaszkodva. A száraz gyepekről, ligetes hegyoldalról elénk táruló Móri árok nagyobb szintkülönbség illúzióját keltve gyönyörködtet.

A parkerdő azok számára tökéletes, akik egy csendes, túraösvényekkel átszőtt erdei környezetre vágynak. A Lófar-völgy gondoskodik arról, hogy a Vértes apró csodáit felfedezhesse minden látogató.





(Forrás: Verteserdo.hu)

Bűvös erdő a Bocsájtó-völgyben - Agostyáni arborétum

A Gerecse Tájvédelmi Körzet gyöngyszeme az Agostyáni arborétum, Tata mellett. Minden meg van benne, ami az arborétumok ismérve: rengeteg különleges fa, növényritkaságok, patakok és tavak, pihenőhelyek, tavasszal virágzó fák, nyáron is hűvös, madárdalos erdő, télen havas táj és lenyűgöző színek ősszel. Bármelyik évszakban is érkezzünk, mindig egyedülálló élményt fogunk kapni. Ráadásul én egy olyan napot fogtam ki, amikor nemcsak ősz volt az arborétumban, hanem tél is. Hogy lehet ez? Később kiderült, mint az is, hogy jön ide a Bűvös erdő című mesejáték. Tartsatok most velem az őszi színekben tobzódó Agostyáni arborétumba, mutatok egy kis ízelítőt belőle. 

(Forrás: Agostyáni-arborétum)


H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu