Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék

Sertésvölgyi pincesor - Neszmély

A neszmélyi borvidék több évszázados múltra tekint vissza. A természeti adottságainak köszönhetően már a középkorban fontos bortermelő vidékként tartották számon. 3-5 évig érlelt borait nagy távolságokra is biztonságosan lehetett szállítani, mert sokáig és tartósan megőrizték minőségüket. Sajnos a 19. századi filoxéra járvány ezt a vidéket is tizedelte, de az új fajtáknak köszönhetően túlélte a pusztítást. A 19. század végén kezdődött meg ennek a pincesornak is a kialakítása, mely napjaikban Neszmély büszkesége. A Sertésvölgyi pincesort a löszfalba vájták és eléjük présházakat építettek. Nem egy közülük ma már műemlék jellegű. Érdemes végig sétálni a pincesoron és betekinteni egy-egy pincébe. Sőt, a „hegy levét“ is bátran fogadja el, ha a gazdák felkínálják Önöknek kóstolásra.

Borospincék Dunaszentmiklóson

A Neszmélyi borvidék területén már a római korban is termesztettek szőlőt, ám a török hódoltságot a lakosság mellett az ültetvények is megsínylették. A 18. század végére azonban Neszmély és környéke ismét jelentős termőhellyé vált. Az itteni borok magas savtartalmúak. Jellemző szőlőfajták: Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, Ezerjó, Chardonnay.
A borvidék tagja Dunaszentmiklós, ahol, híresek a község löszfalba vájt, egymástól 10-15 méterre sorakozó lyukpincéi. Hosszúságuk elérheti a 15 métert is, a szélességük 2 méter, a magasságuk alig haladja meg az álló ember magasságát. A pince elé, ha volt hely, présházat emeltek. Ahol érdemes a megállni  és kóstolgatni Kősziklás Borászat, Gottwald Borászat.
A pincesoron keresztül elérhető egy 16 méter magas kilátó, ahonnan gyönyörű körpanorámát élvezhetünk, lábunk alatt fekszik Dunaszentmiklós, a Gerecse, a távolban pedig a Duna is látható. A faluban található Tájházban a német nemzetiségi kultúra és az itt élő sváb családok életkörülményeit ismerheti meg az érdeklődő

Pincevölgy – Tokod

A hagyományos szőlőművelés évszázadok óta jellemző a tokodi Pincevölgy területén. Egészen a római korig visszamenő leletek árulkodnak az itteni bortermelés múltjáról. A pincerendszer több völgyből áll. Ezek közül leghosszabb a Nagy-völgy, mellette található a Kis-völgy. A bajnai útról nyílik az Ürge-völgy és a Törökút. Magát a szőlőt a magasabb fekvésű, lejtős területeken művelik.  A szőlőtermelők védőszentjének, Orbánnak tiszteletére Tát-Tokod-Mogyorósbánya határán kis kápolnát emeltek a gazdák a bő termés reményében. Napjainkban egyre több rendezvényt is tartanak nemcsak a helyiek, hanem az egyre nagyobb számban közelebbről és távolabbról érkező látogatók számára. Ezek növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több pinceépület és környezete újul meg, és várja a finom nedűk iránt fogékony vendégeket. A völgy végében látványos panoráma fogadja az oda kirándulókat.

Felső pincesor – Kesztölc

A Pilis hegység peremén megbújó Kesztölc – melynek nevét szláv eredetűnek tartják, és egyes szerzők szerint az elzászi Kestenholz nevére emlékeztet – mindig híres volt a szőlőművelésről, mivel a hegyek alatt elterülő völgyekkel szabdalt dombok kitűnő lehetőségeket biztosítanak a borkészítésre. A faluban több helyen találhatunk gyönyörű pincesorokat. A legkülönfélébb időszakokban épültek, és mindegyik más-más hangulatot áraszt. A különbözőségük ellenére is mégis "összhangban" vannak. Megtalálhatók ezek a főút mellett épp úgy, mint a kies mellékutcákban. Kanyargós, festői utcákat járhatunk be, miközben mindig más táj tárul a szemünk elé, mert ez a dimbes-dombos teraszos fekvése a falunak különleges adottság. Az egyik ilyen része a településnek a Felső pincesor utca.

Pincefalu – Piliscsév

A Pilis hegységhez tartozó Szirtes-tető lábánál fekvő piliscsévi Pincefalu ma közel 300 házból áll. Barátságos épületei, kis utcácskái, a pincék előtti padok és asztalok nagyon barátságossá teszik. Piliscsév is, mint a legtöbb magyar falu, a török háborúk idején elnéptelenedett. A törökök kivonulása után  az esztergomi káptalan birtokába került. Ebben az időszakban szőlőket ültettek a hegyoldalba, és szlovák jobbágyokat telepítettek ide. A legtöbb pince ekkor épült, és még most is találni olyanokat, amelyek napjainkig fennmaradtak. A Pincefalu épületei közül szép kilátás nyílik a környékre. Aki ennél többre vágyik, egy félnapos program keretében megmászhatja a Csévi-barlang feletti sziklaszirtet. Onnan szintén csodás a panoráma: a távolban jól láthatók a Gerecse hegység csúcsaiként kiemelkedő Nagy-Gerecse és Nagy-Gete jellegzetes vonulatai, illetve ezektől kissé jobbra a Pilis legszebb kilátópontjának tartott és Kesztölc jelképeként is ismert Kétágú-hegy sziklaszirtjei fehérlenek.


H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu