Tanösvények, élményösvények

Tanösvények, élményösvények

Fényes Tanösvény - Tata

A Fényes Forrásvidék sétányát végigjárva, ami 1350 m hosszú lápra épített tanösvény, a kiránduló páratlan természeti jelenségnek, egyedülálló látványnak lehet részese a láperdő faóriásai között járva. A sétány magaslatáról, a lombkorona szintjéről élvezheti a vadregényes táj látványát, a feltörő víz élményét. Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a terület természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal vagy akár kezdő búvárként járhatják be a látogatók, és csodálhatják meg a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai ökoturisztikai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valamint az aktív pihenés iránt érdeklődő turisták számára.

Hosszú-völgyi tanösvény - Kocs

A jégkorszakod idéző, varázslatos Hosszú-völgy világa, egyedülálló helyszíne a Kisalföldnek. Több védett növényfaj él itt, megtudhatjuk, hogy milyen kulcsszerepet tölt be e táj az európai léptékű madárvonulásban és miért jellenek meg itt a levegő urai a sasok és sólymok is. A mintegy 4 km hosszú tanösvény mentén kialakított 12 állomás során, gyalogosan fedezhetjük fel e táj értékeit, szépségeit.

Kőpite-túrakörök - Dunaalmás

Miért „Kőpite?” A hegy jellegzetes lepényszerű, sült tésztára (pitére) emlékeztető alakjáról kapta a nevét. Mivel oldalában évezredek óta kőbánya működött, piteformája egyre jellegzetesebbé vált, így kapta nevét évszázadokkal ezelőtt. Római kori vízátereszek, egykori kőbányák, mamutfogak, vadetetők, elvarázsolt páfrányerdő-néhol könnyű séta, néhol egy kis kapaszkodás után ezek várják a túrázókat. A Kőpite és a Les-hegy tetejéről pedig lenyűgöző körpanorámában gyönyörködhetnek. A tanösvény összesen 9,3 km hosszan kanyarog. A tanösvényrendszer ütőere a piros jelzésű Római út, amely a Tata - Dunaalmás közúttól a Kőpitéig vezet.

Old Lake Kalandpark – Tata

Az Old Lake Kalandpark Budapesttől 65 km-re, az M1-es autópályától mintegy 500 m-re, a gyönyörű Old Lake Golf Hotel & Club területén található. A létesítmény a szálloda szolgáltatásainak igénybe vételétől függetlenül is látogatható. Az ősfák és épített oszlopok közt kifeszített köteleken létrehozott változatos akadályok sportosan izgalmas szórakozást kínálnak gyerekek és felnőttek számára egyaránt. 140 cm testmagasság alatt 2 gyermekpálya használható, míg a nagyobb gyermekek és felnőttek részére egy magasabban kialakított felnőtt pálya áll rendelkezésre.

Via Ferrata - Tatabánya

Nem kell sziklamászónak lenned, hogy a magyarországi vasalt utakon biztonságos körülmények között tedd próbára magad. Fedezd fel Te is a függőleges birodalmat! 3 különböző nehézségű utat ajánlunk a bátor kalandoroknak.

Sziklamászóhely a Gerecsében - Tardos

A sziklamászóhely a Gerecse hegység egyik legszebb részén, a Gorba-tető irányában található. Az erdő szélén, a sorompó előtt kialakított parkolóból a bányába vezető úton gyalogosan 1,5 km-t haladva, majd a kőember szobornál jobbra fordulva, cca. 300 m után érjük el a mászófalat. A sziklafalon időszakos korlátozás nincs. Az utak száma: 102. Falmagasság: 8-24 m. Mindenki saját felelősségére használhatja, biztonsági szolgálat nincs.

Öreg-tavi tanösvény - Tata

Tata állóvizei közül legismertebb az Öreg-tó. Kialakulása a domborzati viszonyoknak és az itt fakadó forrásoknak köszönhető. A környező hegyes-dombos vidékről lefutó, valamint a föld mélyéből feltörő vizek ugyanis ezen az alacsonyabban fekvő területen összegyűltek és tóvá terebélyesedtek. Partját járva felmerülhet a kérdés, hogy vajon változnak-e a tavak az évszázadok során? Vajon Zsigmond vagy Mátyás király ugyanilyennek láthatta a tatai Öreg-tavat, vagy valami egészen más képet mutatott az 14-15. században? A választ megtudhatjuk, ha a kijelölt útvonal 13 állomásán végigsétálunk.

Réti-tó tanösvény – Tata

A 2,6 km hosszú tanösvény az Esterházy-uradalom által az 1890-es években kialakított halastórendszer legnagyobb tavának természeti és kulturális értékeit mutatja be. A nemrég megvalósított helyreállítási munkák után ez a terület ismét fontos részét képezi a Tata környéki vizes élőhelyek láncolatának. Az útvonalat bejárva a látogatók nemcsak a növény- és állatvilágról, hanem a tatai karsztforrásokról és a történelmi, kultúrtörténeti vonatkozású eseményekről is ismereteket szerezhetnek.

Által-ér völgyi tanösvény - Tata–Vértesszőlős–Tatabánya

A mintegy 6,5 km hosszú Által-ér völgyi kerékpárút értékes területeket köt össze: a vizek, a vízimalmok és a vadludak városaként emlegetett Tatát az előember-leletéről világhírnevet szerzett Vértesszőlőssel és a világ legnagyobb bronzba öntött madáralakjaként a tájat őrző tatabányai Turullal. Útközben pedig felfedezhetjük a vízfolyás menti vizes élőhelyek különleges növény- és állatvilágát. Mindezt kerékpáron, időnként meg-megállva.

Hosszú-völgy tanösvény - Kocs

A Hosszú-völgy sokáig ismeretlenül bújt meg a nagy kiterjedésű szántók között. Ma már tudjuk, hogy a Kisalföld peremének egyik egyedülálló értékeket rejtő helyszíne. Több védett növényfaj itt éri el elterjedési területének nyugati határát. A 4 km hosszú tanösvény mentén kialakított 12 állomás egy varázslatos világba enged bepillantást.

Szent-kút tanösvény - Bajót–Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszt és az Öreg-kő vidéke a Gerecse Natúrpark különleges kisugárzású helye. Nem véletlenül halad itt évszázadok óta a zarándokok útja, nem véletlenül jelölték ki erre az Országos Kéktúra útvonalát, nem véletlenül tekinthető a hely a Szalézi Rend magyarországi bölcsőjének. A 2,6 km hosszú tanösvény 10 állomása más-más részletét mutatja be a Gerecse természeti és kulturális örökségének.

Monostori ártéri tanösvény - Komárom–Koppánymonostor

A Duna ártere a monostori Szent Pál-szigeten különösen varázslatos. Egyaránt mesél régi korok történelméről, különleges növényekről és állatokról, hajdanvolt árvizekről, az ártéri gazdálkodás múltjáról és jelenéről, vagy akár az ivóvízkincsünk védelmének szükségességéről. A 7,5 km hosszú tanösvényen összesen 10 állomás található.

Malom-völgyi tanösvény - Tardos

A sok évszázados kőbányászatáról és a vörös márványáról híres Tardos a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szívében helyezkedik el. A Tardosi-medencét a Gerecse legmagasabb hegyei koszorúzzák: a 633 m magas Nagy-Gerecse, az 554 m magas Öreg-Kovács és az 505 m magas Gorba-tető. Az 1,8 km hosszú tanösvény a Malom-völgyben létesített tó élővilágába, különösen a kétéltűek nyüzsgő életébe enged betekintést.


H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu