Ehető

Ehető

Az elmúlt években óriási divattá vált a gasztronómia és a reform étkezés. Szerencsére ez nem csak külföldi szokások meghonosodását eredményezte, de újra felértékelődött a hagyományos magyar gasztronómia is, aminek a nyomai még ma is fellelhetőek vidéken, így megyénkben is. Egy kis körutazást teszünk hát a megye gasztronómiájában.

Komárom-Esztergom gasztronómiája


A bokodi kolompér

Kevesen tudják, de ez a kis település a krumpliról vagy ahogy egykor hívták kolompérjáról (is) híres. Írásos feljegyzések szólnak arról, hogy az országban az elsők között termesztették itt az Amerikából behozott burgonyát. Az 1800-as években még úgy írnak a bokodi krumpliról: „Jóságáról a bokodi kolompér az egész megyében a leghíresebb”. A krumpli ma már alapvető élelmiszer, amiből rengetegféle krumplis étel készíthető.

Esztergom gasztronómiája

Természetesen a kisebb települések mellett a megye nagyvárosaiban is erősödik a gasztrokultúra. Esztergomban már több éve rendezik meg az Ízek-Korok-Hangulatok elnevezésű gasztronómiai fesztivált.

Esztergom történelmi korokon átívelő város, amely már a római korban népes lakossággal rendelkezett. A fesztivál éppen a különböző korok gasztronómia jellegzetességeit próbálja meg bemutatni, úgy, hogy közben erősítse a város mai gasztrokultúráját is. Az egyes években más-már kor ételeit és szokásait mutatják be, volt már szó a török kor étkezéséről, de a római kor sajátos gasztrokultúrájáról is.


Két Komárom-Esztergom megyei étterem is Michelin-csillagot kapott 2022-ben

A gasztronómiai élet mérvadó magazinja két Komárom-Esztergom megyei étteremnek is Michelin-csillagot adott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó eseményén. A Pesti István séf vezette tatai Platán Gourmet Étterem két, a Barna Ádám séf vezette esztergomi 42Restaurant&Bar pedig egy csillagot érdemelt a gasztronómia egén. Ezzel a két étterem Magyarország első, nem budapesti étterme lett, amely Michelin-csillagot kapott. 

A világ vezető étteremkalauza 2022 novemberében első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot. A rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek MICHELIN-csillagot. 


Bajnai rétes

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. 

A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a "Rétes Hongrois", melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni. 

A 20. század elejére földrajzi értelemben (és társadalmi osztálytagozódás szerint is) a rétes országosan ünnepi étellé vált. Ez alól csak Erdély volt kivétel. A paraszti ünnepeknél (lakodalom, gyermekágyasnak vitt komatál, keresztelő, halotti tor, szilveszter, farsang, búcsú) a rétes nélkülözhetetlen sütemény volt. Ma a rétes fogyasztása kevésbé társul ünnepekhez. A fő étkezéseket követően desszertként kerül az asztalra, de önálló második fogásként i szerepelhet. 

Hasonlóan Bajna is a közkedvelt ételek közé tartozott és tartozik ma is a különböző töltelékekkel készült rétes. 

(Forrás: KEM Értéktár)

Császári Csemege

A VINCZE-STAUDT Élelmiszeripari Kft. 1994 óta működő magyar magántulajdonú vállalkozás. Székhelye és üzeme Császár külterületén az ipari övezetben található. Termékei ebből eredően kapták nevüket (Császári Csemege). Az eljárás lényege, hogy az élelmiszereket masszává nyomják össze, majd átpréselik egy szűk nyíláson, ezáltal különböző méreteket és formákat lesz képes felvenni az anyag, az élelmiszerek pedig tartósabbak lesznek általa.

A különböző formájú pelyhek felületi ízesítése és színezése természetes adalékanyagokkal történik. Az így előállított pelyhek Császári Csemege gyűjtőnévvel mogyorós, pizzás, paprikás, sonkás és natúr sós ízekkel, Császári Karika és Mini Csemege névvel vegyes gyümölcsízesítéssel kerülnek a piacra. A Jupi Csemegereggeliző pehelynek is alkalmas egészséges termék, öt féle ízesítésben kapható.

A termékcsalád, az egészséges életmódot népszerűsíti. Egész Európában ismertté tette Császár falu nevét, büszkén hirdeti megyénkhez, a faluhoz való tartozását. Tovább öregbíti a magyar- és megyei élelmiszeripari termékek hírnevét Európa szerte.

(Forrás: KEM Értéktár)


Gyermelyi tészta

A Gyermelyi Zrt. Magyarország piacvezető tésztagyártója, legnagyobb tojástermelője és megkerülhetetlen malomipari szereplője. Emellett közel 8.200 hektár területen folytat mezőgazdasági tevékenységet, egy zárt vertikális integrációt működtet. A tésztához a liszten túl, a frissen felhasznált tojást is a vállalatcsoport állítja elő, mely saját takarmánygyárral is rendelkezik.

A tésztagyár 1971-ben kezdte meg működését. Kiváló minőségének köszönhetően már a nyolcvanas években piacvezetővé vált, mely pozícióját azóta is tartja. A nemzetközi összehasonlításban is korszerű, teljes mértékben automatizált üzemből kerül ki a Magyarországon elfogyasztott tészták több mint 45 százaléka.

Nemcsak az ország, hanem az egész régió egyik legjelentősebb ilyen üzeme. Európában is egyedi az ilyen mértékben összefogott termelési rendszer, mely az alapoktól a végtermékig minden folyamatot önmaga szervez, a helyben élők tulajdonolta vállalkozásban. A Gyermelyi tészta olyan tradicionális magyar márka, mely a hazai üzletek 90%-ában elérhető, az össztermelés 30%-a exportra kerül, ezzel is öregbítve megyénk jó hírét a környező országokban. 

(Fotó: Bella RaKo, Pixabay, Forrás: KEM Értéktár)


Komáromi kisleány országtorta

2007 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete évente meghirdeti a „Magyarország Tortája" pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. 2018-ban Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi kisleány nyerte el a kitüntető címet.

Az Ipartestület új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak. Az adott évben a szakmai zsűri 29 torta közül választotta ki azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. A győztest minden évben három fordulós értékelés után hirdetik ki. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat, és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újabb pontozást követően választják meg a győztest, amely 2018-ban Sztaracsek Adám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása, a Komáromi kisleány volt.

A tehetséges fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, és az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjaival bronzérmet és Közönségdíjat is nyert.

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

Az ugyancsak döntős „Hunyadi gesztenyés” alapanyagát a gesztenye adta. Ebben is egy csokoládé krémréteg található, valamint fekete szedres-fekete ribizlis zselé, gesztenyekrém, mandulás morzsa és mandulás-csokoládés piskóta adja az ízvilágot. A gesztenyét Aragóniai Beatrix hozta be Magyarországra, ami állítólag Mátyás király kedvence volt. 

A Komáromi kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán. Ez a díj egyedülálló siker nemcsak a torta készítőjének, Sztaracsek Adámnak és a Jánoska Cukrászda valamennyi dolgozójának, hanem Komáromnak is. A város ezzel felkerült az ország gasztronómiai térképére, ami az idegenforgalom és a turizmus szempontjából is kiemelt fontossággal bír.

(Fotó: cookpad, Forrás: KEM Értéktár)

Tatai alakor búza

Az alakor a Kr. előtti 6. évezredben került a Kárpát-medencébe a Kis-Ázsia területén található elsődleges géncentrumból és a római korig általánosan előfordult. Ezt követően lassan nyom nélkül kikopott. Az alakor újrafelfedezése Gyulai Ferenc gödöllői egyetemi tanár, archeobotanikus nevéhez kötődik. A szakember hat géncentrumban találta meg a növényt, és sikerült megmentenie az emberiség legősibb gabonájának magját. A megtalált ősbúza az eredeti Kárpát-medencei alakor utolsó fennmaradt állománya lehetett. 14 éve ebből hozott egy kisebb mennyiséget Erdélyből, amiből sikerült vetőmagot szaporítani. Ebből jutott a tatai medencébe is, ahol a Fényes rétek mögött Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus kezdte el a termesztést.

A Tatabányai Múzeum központjában található „Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében” című, 2017-ben a Pulszky Társaság elismerő oklevelével díjazott állandó kiállításon is ott van az alakor. A történeti ökológia szemléletével áthatott tárlat a környék történetét mutatja be a tájhasználat, ill. az ember és természet állandóan változó viszonyán keresztül.

Komárom-Esztergom megye őskori lelőhelyei: Tokod, Tata, Tatabánya-Dózsakert, Neszmély, Agostyán-Szomód közötti terület, Dunaalmás, Nyergesújfalu, Környe, Szőny.

(Forrás: KEM Értéktár)


H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu