Kiállítások, gyűjtemények

Kiállítások, gyűjtemények

Régi Rádiók Állandó Kiállítása - Tardos

Tardoson 2001 óta várja a látogatókat Tarnóczy András, aki családi házában rendezte be Rádió Múzeumát. Jelenleg 130 darab működőképes, eredeti állapotára felújított, illetve restaurált berendezéssel rendelkezik, amely 24 évnyi gyűjtőmunka eredménye. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az 1920-as évektől – a tranzisztoros és félvezetős rádiók kivételével – az 1970-es évekig bezárólag (az elektroncsöves rádiók forgalmazásának megszűnéséig) találhatók magyar és külföldi gyártású készülékek egyaránt. A gyűjtemény 2016 októberében a tatai Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került.

Bélyeges Téglák Gyűjteménye - Baj

A dr. Herczig Béla tulajdonát képező – a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba is felvett – mostanra hozzávetőleg 15.000 darabból álló gyűjtemény létrehozása egy saját kerthelyiség kialakításával kezdődött, mintegy 30 évvel ezelőtt.
A téglákon látható jelek, monogramok eredetére csakúgy, mint magára a téglakészítésre vonatkozólag akkor még csak nagyon kevés forrás tartalmazott információt. A létrehozott Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete a jelentős hely – és ipartörténeti értéket képviselő bélyeges téglák összegyűjtését, megőrzését, dokumentálását, bemutatását és a jelek megfejtését, azaz „dekódolását”, mint legfontosabb feladatot, tűzte ki céljául. E tevékenység eredményeként hazánk utóbbi, a téglakészítés általánossá válása óta eltelt 400 évének történelmére vonatkozó adatokat, információkat tudnak szolgáltatni a téglabélyegek segítségével.
A téglabélyegek kapcsolódnak Magyarország főnemesi, nemesi társadalmához, egyházi méltóságaihoz,  jeles eseményeihez, hazánknak a kiegyezést követő ipari forradalmához, népi szimbólumaihoz, egy szóval: történelméhez. Ebben az értelemben állíthatjuk, hogy a téglabélyegek egyfajta hungarikumnak minősíthetők: sehol másutt nem alkalmaztak hozzánk hasonló mennyiségben téglabélyegeket, sehol másutt nem jelenítették meg a téglákon annyira szerteágazóan az egyházi és világi személyiségek neveit és a történelmi eseményeit, sehol másutt nincs annyi a kollektív ősemlékezetben meglévő jelkép a téglabélyegek között, mint hazánkban.

Kelemantia római erőd romjai  – Izsa

Kelemantia római erőd romjai Észak-Komáromtól 7 km-re, Izsa településen, a Duna partján találhatók. A rómaiak területhódító hadjárataik során egészen idáig elkalandoztak, és eközben átlépték a nagy folyót is. A falu mellett feltárt római tábor keletkezése Marcus Aurelius császár idejére tehető. Fontos része volt a Limes Romanus erődítményrendszernek, amely jelentőségét a Germán törzsek betörésével (kr. u. 179) vesztettet el.

H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu