Kovácspataki-hegyek

Kovácspataki-hegyek

A Kovácspataki-hegyek (más néven Helembai-hegység, szlovákul Burda, korábban Kováčovské kopce) a Börzsöny egy kis darabkája az Ipolyon túl, Szlovákia legdélibb fekvésű és legalacsonyabb hegysége, ami sajátos mikroklímával rendelkezik. Természetvédelmi terület.

A Kovácspataki-hegyek a Visegrádi-hegységtől északra, a Duna bal partján emelkednek. Délről a Duna, keletről az Ipoly, északról Leléd és Bajta községek, nyugatról Garamkövesd, a Garam és a Bajtai-patak határolja. Nevét a Garamkövesd és Helemba közötti Kovácspatak üdülőtelepről kapta.

Természetvédelmi területei, túraútvonalai

A Kovácspataki-hegyek területén két természetvédelmi területet is találunk. Mindkettőt 1966-ban hozták létre: az egyiket Kovácspataki-hegyek (dél) elnevezéssel 364 hektár területen, a másikat – a korábbi Lelédi-erdőt – Kovácspataki-hegyek (észak) elnevezéssel 199 hektár területen. 

A térségben három jelezett turistaút halad. A piros jelzés Garamkövesdről keletre a Kovácspataki-sziklákon át Kovácspatak (volt) vasúti megállóhelyéig; a sárga jelzés Kovácspatak vasúti megállóhelytől keletre Kovácspatak üdülőterületre, a kék jelzés pedig – ez utóbbi folytatásaként – észak felé fordulva a Nagy-völgyön keresztül az Ipoly-menedékházig (Helembaipusztai vadászházig), innen nyugatra egy ideig a Bajtára vezető erdőgazdasági úton halad, majd tovább, a Király-hegy alatti Rakottyás-tó felől csatlakozik a piros jelzésű ösvénybe. A sziklákról páratlan a kilátás Esztergom és a Visegrádi-hegység felé. 

A tájat és élővilágát Garamkövesd és Kovácspatak között – kb. 2 óra alatt bejárható, 6 állomást tartalmazó, 5 km hosszú és 220 m szintkülönbségű – természetvédelmi tanösvény mutatja be a piros turistajelzés mentén. 

(Forrás: wikipedia)

H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu