Bemutatóhelyek

Bemutatóhelyek

Angolkert - Tata

Érdemes felkeresni a  város keleti felén fekvő Cseke-tavat, és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolkertet. A 23 hektáros, hangulatos tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy-család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök. Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket. A parkban több mesterséges romot építettek, köztük a legnagyobbat Charles Moreau tervezte, a 12. század végén emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható. A parkban egy mesterséges barlang, az eredetileg Pokolnak nevezett grotta látható. A tó igazi horgászparadicsom, a hatalmas platánfák, vízbe csüngő koronájú szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak a kapásra váró horgászok.


ELTE Tatai Geológus Kert

Az ELTE Tatai Geológus Kert kőzettömb kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy villámlátogatást tegyünk Magyarország nagy hegységeiben. A jellegzetes tömbök az 1980-as és 1990-es években érkeztek, az akkor még működő kőbányákból. Olyan kőzetek ezek, amelyekkel sok helyen találkozhatunk ma is épületek és kerítések kőanyagaként, kockakövek, szobrok formájában. Megismerhetjük a legfontosabb kőzettípusokat, találunk példát a magmás, üledékes és átalakult (metamorf) kőzetekre is. A Kert régészeti látnivalókat is nyújt. A rézkori ember mintegy 5–6000 évvel ezelőtt itt a dombtetőn bányászta a magaslat egyetlen nem mészkő rétegét, az egy méter vastagságú, sötétvörös tűzkövet, amely a pattintott kőeszközök fontos alapanyaga volt. Az ember szívesen lakott a lelőhely melletti védett üregekben, amelyekben szerszámai mellett állati csontokat és egy tűzhely nyomait is megtalálták. A domb túloldalán található Porhanyókő-bányában a mintegy 100 000 éves, forrásvízből lerakódó édesvízi mészkő neandervölgyi elődeink nyomait őrzi. A domb és az emberiség története tehát a kezdetektől összefonódott. Az elmúlt századok kőbányászata tárta fel és tette bemutathatóvá a dombot felépítő kőzeteket. A 20. század második felének tudatos parkosítása pedig némiképp „begyógyította” a domb oldalán ejtett tájsebet. Ma a látogató a földtörténeti érdekességek mellett olyan növényritkaságokkal is találkozhat itt, mint a kínai császár palotájának kertjéből, a pekingi Tiltott Városból hajtásként elhozott kínai szúrósfenyő, vagy a széthulló tobozú atlaszcédrus, továbbá a léggyökerekkel rendelkező mocsári ciprus. A Geológus Kert székelykapuját Cs. Kiss Ernő fafaragóművész készítette 2000-ben, a Millecentenárium emlékére.


Agostyáni Arborétum

Az Arborétum Tatától 5 km-re, a Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében terül el.  30,5 hektáros területen találhatóak az arborétum impozáns fás szárú növényei. Története az 1910-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor az Eszterházy birtok hozzá értő szakemberei megfigyelték a domborzat és a vízfolyás adta helyi éghajlat kedvező hatásait és vörösfenyők telepítésével kísérleteztek. Az arborétum alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült, nem őshonos, változatos klímatűrésre, ellenálló képességre irányuló kutatási célból, több mint 300 növény telepítésével. Elmondható, hogy a kísérletek eredménnyel jártak, hiszen a tájba illő fafajoknál érdekesebbek találhatóak meg itt. A látogató számára minden évszakban feledhetetlen esztétikai élményt nyújtva.

Agostyáni Ökofalu

Az Agostyáni Arborétum tőszomszédságában (11-es km tábla után jobbra) található Ökofaluban már több mint huszonöt éve foglalkoznak a környezeti neveléssel, tudatformálással, a természet közeli élet bemutatásával, a „tájban élő” ember mintája alapján. A 20 hektáros területen Önfenntartó Majorságot működtetnek, őshonos állatok tenyésztésével, bemutatásával.  A Természetes Életmód Alapítvány  szellemi és gyakorlati műhelye, az ökofalvak „előszobájaként” kipróbált és bevált módszerek megismertetésével kíván segítséget nyújtani az életmódváltáshoz. Ezen felül termékkóstolás, ismerkedés a gyógynövények egészségmegtartó erejével, gyűjtésével, tea ivás gyakorlatával, alakor búzából készült lepénykenyér kóstolás, de akár a Natura2000 területen élő gazdáknak szóló tanácsadás is várja az idelátogatókat.

Madarászat a Ferencmajori-halastavakon – Tata / Naszály

Ismerje meg a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelme alá tartozó halastavak nyüzsgő életét. Szakavatott vezető segítségével néhány percre részese lehet a hazánk gazdag madárvilágát kutatók és megfigyelők népes táborának. Teleszkóppal, távcsővel és határozóval felvértezve semmi sem kerülheti el a figyelmét. A program során megismerkedhetünk a madarak szokásaival, viselkedésével, ezen kívül pedig számos hasznos információt gyűjthetünk be hazánk és az „öreg” kontinens madárállományáról.


H-2800 Tatabánya, Fő tér 4 • +36 30 620 4182 • info@duna-gerecse.hu